تفاوت انواع سیم و کابل و کاربردهای آنها
اصطلاحات سیم و کابل اغلب به جای یکدیگر استفاده میشوند، اما تفاوتهای مهمی بین این دو وجود دارد. سیمها و کابلها انواع مختلفی دارند و میتوانند نیازهای مشابه یا بسیار تخصصی را برآورده کنند. در این مطلب به تفاوت انواع سیم و کابل میپردازیم.
تفاوت انواع سیم و کابل چیست؟
با ارائه تعریفی از هر یک، تفاوت سیم و کابل بهتر مشخص میشود:
سیم چیست؟
سیم یک هادی منفرد است که از مواد رسانای الکتریکی مانند آلومینیوم یا مس تشکیل شده است. این هادی میتواند از یک رشته مواد یا گروهی از رشتهها تشکیل شده باشد و ممکن است برهنه یا توسط یک غلاف رنگی احاطه شده باشد.
مقاله "مزایای کابل مسی" را اینجا بخوانید.
کابل چیست؟
یک کابل از چند هادی تشکیل شده است که توسط نوعی عایق احاطه شدهاند. شما همچنین میتوانید کابلی داشته باشید که در آن هادیها به صورت جداگانه عایقبندی شده و سپس به هم بپیچند. کابلها اغلب شامل یک سیم حامل جریان، یک سیم خنثی که مدار را کامل میکند و یک سیم اتصال به زمین، هستند.
فرق سیم و کابل چیست؟
در اصل، هر کابل از چند سیم تشکیل شده است، در حالی که سیمها از یک یا چند هادی تشکیل شدهاند. هر دو میتوانند طیف وسیعی از کاربرد را داشته باشند.
تفاوت سیم و کابل از نظر کاربرد
در تفاوت انواع سیم و کابل از نظر کاربرد باید گفت که سیمها در طیف گستردهای از کاربردها، از حمل الکتریسیته و انتقال سیگنال گرفته تا انتقال گرما و تشکیل قطعات ساخته شده، مانند پینها و لامپها، استفاده میشوند.
کابلها معمولاً برای اهداف و کاربردهای خاصی بر اساس آرایش آنها ساخته میشوند. به عنوان مثال، کابلهای بلندگو و HDMI برای انتقال صدا و تصویر با کیفیت بالا ساخته شدهاند، در حالی که یک کابل تغذیهکننده زیرزمینی (UF) برای مقاومت در برابر عناصر در هنگام نصب در زمین طراحی شده است.
کابلها همچنین میتوانند برای کاربردهای بسیار سختتر مانند انتقال توان بالا، سیگنالهای مخابراتی و حمل مقادیر بیشتر برق استفاده شوند.
انواع سیمهای برق
دو نوع اصلی سیمهای برق سیمهای تکرشتهای و چندرشتهای هستند:
سیم تکرشتهای یا مفتولی: سیم تکرشته، شامل یک رشته رسانا از مواد نازک و قابل خم شدن است. مقاومت کمتر و دوام بیشتری نسبت به سیم چندرشتهای دارد و اغلب برای کاربردهای فرکانس بالا استفاده میشود.
سیم چندرشتهای: سیمهای چندرشتهای، چند عدد سیم تکرشته را با چرخاندن یا قیطاندن آنها به هم گروهبندی میکنند. سیم چندرشتهای معمولاً دارای عایق و انعطافپذیرتر از سیم تکرشته است. این سیمها معمولاً در فضاهای تنگ یا کاربردهایی استفاده میشود که نیاز به خم شدن زیاد دارند.
انواع کابل
کابلها در چند سبک وجود دارند که برای اهداف مختلف طراحی شدهاند:
کابل جفت پیچخورده: در این نوع کابل، دو کابل به هم تابیده شدهاند که به کاهش نویز برای بهبود کیفیت سیگنال کمک میکند. این نوع کابل اغلب در صنایعی مانند مخابرات، مهندسی صدا و سرگرمی استفاده میشود.
کابل چند رسانا: همانطور که از نام آن پیداست، کابل چند هادی، هادیها را با هم گروهبندی میکند. همچنین برای کاهش تداخل آنها را از یکدیگر دارای عایق هستند. این نوع کابل همچنین برای کیفیت سیگنال خوب هستند و آنها را در تاسیسات ارتباطی محبوب میکند.
کابل کواکسیال: کابلهای کواکسیال از یک هادی داخلی تکرشته تشکیل شده و توسط یک هادی فویل بیرونی احاطه شدهاند. هر دو با یک دیالکتریک عایق از یکدیگر جدا شده و توسط لایههای عایق محافظت میشوند. آنها معمولاً در صنعت پخش برای سیگنالهای مخابراتی استفاده میشوند.
کابل فیبر نوری: کابل فیبر نوری به جای هادیهای سنتی از فیبر نوری استفاده میکند. این الیاف بسیار نازک هستند و از شیشه یا پلاستیک ساخته شدهاند. از طریق طیف نوری، آنها میتوانند اطلاعات بیشتری را سریعتر از انواع کابلهای فلزی حمل کنند، اما نمیتوانند انرژی را انتقال دهند.
سخن پایانی
در این مطلب به تفاوت انواع سیم و کابل پرداختیم. سیم و کابل هر دو وسایل انتقال الکتریسیته هستند، اما فرق سیم و کابل قابل توجه است.
سیم معمولاً به یک هادی فلزی (مانند مس یا آلومینیوم) اطلاق میشود که عموماً تنها یک رشته یا چند رشته هادی دارد و برای کاربردهای مختلفی مانند اتصال ساده و انتقال نیروی کمبار استفاده میشود.
در مقابل، کابل شامل چندین هادی است که به یکدیگر بسته شدهاند و معمولاً با عایق و پوششهای اضافی محافظت میشوند. کابلها برای انتقال نیروی الکتریکی در فواصل طولانی و در شرایط محیطی سختتر طراحی شدهاند و اینترنت، تلفن و دیگر سیگنالها را نیز به خوبی منتقل میکنند.
بهطور کلی، در تفاوت انواع سیم و کابل باید گفت که کابلها قابلیت تحمل بار بیشتری را دارند و به این ترتیب، برای برنامههای صنعتی و تجاری مناسبتر هستند.
شرکت تولیدی نورا کابل پارس به تولید انواع محصولات سیم و کابل میپردازد که در وبسایت نورا الکتریک در دسترس است.